PMTS

PMTS is de methode waar direct parallelskiën wordt geleerd en getraind. Zo is skiën net een reis.

De skireis.
Skiën is een leuke maar zeer lastige bezigheid. In het skiën zijn alle elementen van verschillende sporten verenigd.

Vergelijk het maar eens met schaatsen.

Bij het schaatsen hebben we hardrijden, of te wel wie gaat het snelst. Lange baan, shorttrack, buitenbanen, binnenbanen, , enz.
Kunstrijden, is zo mooi mogelijk een figuur(beweging) uitvoeren. Deze beweging is zeer nauwkeurig omschreven. Rondrijden.
IJshockey is weer een totaal ander spel op de schaatsen en op ijs.
Wat hebben al deze elementen van het schaatsen gemeen? Juist je staat op schaatsen er zal dus eerst op schaatsen gestaan moeten worden.

Nu bij skiën is dit ook het geval, er zal eerst op ski’s gestaan moeten worden en met de ski’s gewerkt moeten worden.

Veel elementen van het schaatsen komen terug in het skiën. Snelheid (hardrijden), elegantie (kunstrijden), anticiperen (ijshockey) dit kunnen allemaal motieven zijn om te gaan skiën.
Hierop zal de skileraar moeten anticiperen.

Snelheid:

Zo snel mogelijk een parcours afleggen. Heeft niets met elegantie te maken. Soms zelfs het tegendeel.
Een goede speler hoeft nog geen goede trainer te zijn is een bekende uitspraak binnen het voetballen. Kan ook opgaan binnen het skiën. Echter bij het skiën moet er aan een snelheidstest worden voldaan om het hoogste diploma te krijgen.

Elegantie.

Demo/plaatje skiën. Niet snel maar mooi, synchroon.

Anticiperen.

Anticiperen is reageren op de situatie, sneeuw, ondergrond (ijs of zacht, vlak of hobbels, steil of vlak), omgeving (bomen, mensen, hindernissen, smal breed).
Hier zit een beetje van alles in.
De meeste recreatieskiërs willen een beetje van alles met het verleggen van wat accenten.
Maar er zal wel met het materiaal, de ski’s omgegaan moeten kunnen worden.
Schaatsen in welke vorm dan ook is begonnen met op de schaatsen op het ijs te kunnen bewegen. Daarna wordt er een keuze gemaakt. Dan worden de juiste schaatsen gekocht, welke voor dat onderdeel geschikt zijn (kunst-, hardrijden-, hockey-schaatsen)

Bij het PMTS skiën is het eigenlijk ook zo. Er kan pas een keuze van soort ski’s gemaakt worden als er basisvaardigheden aanwezig zijn. Want net zoals bij het schaatsen zijn het de ski’s die bepalen en die het moeten doen.
Bij het skiën ligt dit echter heel dicht bij elkaar en is het beheersen van een juiste basisvaardigheden zeer belangrijk, om zich verder te bekwamen binnen de verschillende onderdelen. Dan wordt het skiën een ontdekkingsreis waarbij steeds weer nieuwe landen of continenten worden aangedaan.
In Nederland kunnen deze basisvaardigheden bij Portes Du Ski te Ridderkerk eigengemaakt worden. Daar volgen ze dit systems wat een garantie is dat de basisvaardigheden goed geleerd worden en dat er zonder problemen met deze reis begonnen kan worden.
Goede skireis.

Parallelskiën

Bootfitten.