stand ski

Hoe is de stand ski volgens de moderne PMTS benadering.

stand skiBenen bij elkaar en voeten uit elkaar. Deze opvatting zal  skileraren verbazen en lijkt in beginsel strijdig te zijn. Echter als je werkelijk een expert skiërs wilt  worden, zul je  een brede stand (ploeg) moeten afleren. Ik zal dit idee in detail uitleggen en meerdere redenen aanvoeren voor dit advies.

Uitgangspunt bij de stand ski  is niet de oude manier en onproductieve versie van de smalle stand op de ski’s.

Ik wil juist niet dat iemand zijn voeten tegen elkaar klemt of nog erger- de grootste zonde bij het skiën- een knie in de andere duwt.

Integendeel, ik ben een voorstander van een functioneel, ontspannen en dynamische smalle stand, waarbij een skiër in eerste instantie leert om op een voet in balans te staan en de vrije voet licht gekant naar de zijde van de kleine teen en ongeveer parallel met de ski waarop we staan. Daarna gaan we het volledig parallel skiën van bochten leren en trainen.

Harbskisystems

Waarom deze stand ski?

Waarom deze aandacht voor een smalle stand, daarmee bedoel ik benen bij elkaar, als de meeste skileraren, meeste skischolen jaren lang met succes  de skiërs in een brede stand hebben leren skiën?

De oorzaak.

De oorzaak ligt onder andere in het kijken naar en interpreteren van de skihouding van grote skiërs, zoals World Cup racers, wanneer ze met grote snelheid bochten maken. Het eerste wat opvalt is dat het ski-spoor breed is. Als je echter goed naar hun houding kijkt kunnen we stellen dat ze skiën met de voeten boven elkaar, maar met de benen relatief dicht bij elkaar. Dit is niet zo tegenstrijdig als het lijkt.

ski stand

Kijk naar bovenstaande foto  en je ziet  skiërs in balans naar binnen leunen om de laterale kracht welke tijdens het maken van de bocht wordt opgebouwd, op te heffen. De heupen van de skiërs zitten aan de binnen kant van de benen.  De benen van de skiërs maken een hoek met de sneeuw en staan haaks op de ski‘s.

Dit is vergelijkbaar met de houding als bij het fietsen en motorrijden in een bocht met hoge snelheid. In de afgebeelde schuin hellende positie zal het binnenste been van de skiër meer gebogen moeten zijn dan het buiten been om het gewicht en de druk van de de hefboomwerking -veroorzaakt door deze houding- te compenseren. In bochten beweegt de binnen voet en ski om hoog ten opzichte  van de buiten voet en ski. De twee ski’s zijn altijd (ver) uit elkaar (voeten uit elkaar!)  als de skiër zo overhangt, maar de benen van de skiër zijn bij elkaar. Tijdens de bocht zijn de benen van de skiër niet verder uit elkaar als bij het begin van de bocht. Dus: “benen bij elkaar, voeten uit elkaar”. De voeten zijn namelijk verticaal gescheiden!. 
Deze tegenstrijdigheid (“benen bij elkaar, voeten uit elkaar”) is moeilijk om onder woorden te brengen.

Kijk daarom nog eens goed naar deze afbeelding en zet de skiër denkbeeldig recht op.
[/
Dan zul je zien dat de voeten van de skiër  zich (schuin) boven elkaar bevinden (verticaal gesepareerd) terwijl hij zijn benen relatief dicht bij elkaar houdt. Dit is volledig tegengesteld aan de theorie die pleit voor een brede stand!

Zo genoeg over deze, naar mijn mening, verkeerde interpretatie van bochten maken en hoe het maken van bochten moet worden aangeleerd.
Er is meer te vertellen over de smalle stand.

Meer resultaat met minder krachtsinspanning.

Dat is toch ons uiteindelijke doel?
Als je deze benadering wilt ervaren en ook wilt leren skiën?

https://www.portesduski.nl/contac

Stand ski voordeel benen bij elkaar en voeten boven elkaar.

Een smalle stand zorgt ervoor dat de gewichtsverplaatsing van voet naar voet, van ski naar ski, gemakkelijker en sneller gaat. Je kunt het thuis proberen. 
Ga met je voeten een klein beetje uit elkaar staan en verplaats je gewicht rustig van de ene voet op de andere. Gaat makkelijk hè? Merk je hoe weinig je lichaam moest bewegen!
Nu de volgende oefening: spreid je voeten uit elkaar, voorbij de heupen en maak nu dezelfde bewegingen.
Merk  je hoeveel meer je lichaam ( lichaamszwaarte punt) moest bewegen. Het vergt een grotere krachtsinspanning en de beweging is zo overdreven dat je niet eenvoudig in de nieuwe balans houding op de andere voet kunt staan. “Voel je” wat ik bedoel?
Dit is de kern van mijn argumentatie. Vergeet alle vooroordelen over wijze van uitvoeren en mooi op de ski’s staan.
Als je je soepeler beweegt van de ene gebalanceerde  houding in de andere is dat veel effectiever en efficiënter dan proberen een mooie pose aan te nemen.,
Een relatief smalle stand- zoals hierboven beschreven- zorgt er voor dat je zonder krachtsinspanning  rustig en beheerst je balans van ski naar ski verplaatst.

Meer resultaat met minder krachtsinspanning.

Dat is toch ons uiteindelijke doel?
Als je deze benadering wilt ervaren en ook wilt leren skiën?