Skimethode

Skimethode.

Welke skimethode moet er nu gevolgd worden, waar gaat het om?

Lees dan het volgende:

De mayonaisepot en twee koppen koffie.skimethode

Een professor stond voor de klas om een les filosofie te geven. Hij had een aantal voorwerpen voor zich liggen.

Golfballen.

Toen de les begon, nam hij zonder iets te zeggen een hele grote, lege mayonaisepot en vulde deze met golfballen. De professor vroeg vervolgens aan zijn studenten of de pot nu helemaal vol was. Zij antwoordden van wel.

Kiezelstenen.

Toen nam de professor een doos met kiezelsteentjes en kiepte deze in de pot. Hij schudde lichtjes met de pot en de kiezelsteentjes rolden in de open ruimtes tussen de golfballen. Weer vroeg de professor aan zijn studenten of de pot nu vol was. Ze antwoordden van wel.

Zand.

De professor nam nu een doos met zand en goot deze leeg in de pot. Natuurlijk vulde het zand alle ruimte op tussen de golfballen en de kiezelsteentjes. Opnieuw vroeg hij of de pot nu vol was. De studenten antwoorden met een unaniem “ja”.

Koffie.

Van onder het bureau nam de professor nu twee koppen koffie en goot ze leeg in de pot. De hele inhoud verdween in de pot en de koffie vulde de lege ruimte tussen het zand. De studenten begonnen te lachen. “Nu”, zei de professor, “ik wil dat jullie deze pot zien als het skiën.

De skimethode

  • De golfballen zijn de belangrijke dingen bij het skiën: De basis bewegingen welke primair nodig zijn. Bij het skiën is dat o.a. vlak leggen, gewicht verplaatsen en tegen hangen( = balans houden).
  • De kiezelstenen zijn de andere dingen die ertoe doen: Die dingen welke er voor zorgen dat de basis bewegingen mogelijk zijn en beter uitgevoerd kunnen worden.
    • Het zand is al het andere, de kleine dingen, waardoor het skiën steeds makkelijker en nog leuker wordt.

Conclusie. omtrent de skimethode.

“Als je de kiezelstenen of het zand als eerste in de pot doet, is er geen plek meer voor de golfballen. Datzelfde geldt ook voor je eigen skiën. Als je al je tijd en energie aan de kleine dingen besteedt, dan heb je geen ruimte meer voor de dingen die belangrijk voor je skiën zijn.”

“Besteed aandacht aan de bewegingen welke essentieel zijn voor je skitechniek en zo het skiplezier”.

“Zorg eerst voor de golfballen(de primaire bewegingen zoals de balans, gewicht verplaatsen en het omgaan daarmee), de dingen die echt het allerbelangrijkste voor je zijn. Stel je prioriteiten. De rest is maar zand.”

Alle tijd welke besteed wordt aan de ploeg is daarom verspilde tijd. Hiermee wordt de balans(golf)bal  uit de pot gehaald (stabiel staan) en deze ruimte wordt ingevuld met zand. Hierdoor is er later geen ruimte meer voor de balans (golf)bal. Er zal dan eerst weer ruimte gemaakt moeten worden. Er zal dan eerst zand en kiezels uit de pot gehaald moeten worden om ruimte te maken voor de balans (golf)bal.

Eén van de studenten stak een vinger op en vroeg waar de twee koppen koffie voor stonden. De professor lachte: “Ik ben blij dat je het vraagt. Ik wil daarmee alleen maar weer eens aangeven dat, hoe vol je ski-pot ook mag zijn, er altijd wel een plekje is om samen met een vriend een kop koffie te drinken.”

Het is niet de skimethode die het erom doen. Maar het is hoe en waarmee wordt de ski-pot gevuld.

Zo heeft haast elk land of elke bond zijn eigen skileerplan. Het belangrijkste is welke puzzelstukjes er worden gebruikt. Zijn deze verschillend dan zal er ook een ander beeld getoond worden.

Skiën is plezier hebben!

Eerst de voeten trainen

Juiste beweging.

https://www.portesduski.nl/geschoolde-voet/

https://www.portesduski.nl/leren-skien/

https://www.portesduski.nl/ploegskistand/

website info.