skihouding

De skihouding.

De skihouding is

het geheim achter al de andere geheimen van het parallelskiën.

Wat heb je de laatste tien jaar geleerd? Hoe is je beeld van skiën veranderd?

pmts skihouding

Geen makkelijke vraag om te beantwoorden, wel een juiste.

Het staan van de skiër, de skihouding,  is meer dan iets anders. Het is de sleutel van het skiën als een expert skiër.

Ik heb geleerd, dat als je kan sta

an (en in balans) als een expert, dan kun je beginnen met bewegen als een expert en dat betekent, dat je op de ski’s staat en de ski’s leidt als een expert.

Maar het begint allemaal met de skihouding. Begin, met hoe je staat. Niets anders is zo belangrijk.

De skihouding hoe goed is die van een expert skiër?

Met het risico het iets te simpel te zeggen; lang en ontspannen – noch stijf lang, noch slap ontspannen, uitstekend , maar zeker niet omlaag gehurkt, niet omlaag of voorover gebogen niet in de taille gebogen met de heupen (Billen) naar achter. Met een innerlijke spanning.

ploegstand

Zo kunnen we skiangst krijgen.

images 3

Zo krijgen we last van het kniegewricht.

Dit is een natuurlijke ontspannen skihouding.

skihouding. Zo kan er op de ski's gestaan wordenHeupen boven de enkels.

Haaks op de ski’s.

De skihouding.

Denk aan wat je moeder je zei hoe je recht op moest staan, in een goede houding, ze had gelijk. Haaks op de ondergrond, is recht op dus ook haaks op de ski’s, alleen de ondergrond is schuin, daarom is haaks niet loodrecht. Ontspannen is net zo bedrieglijk. Omdat als we voelen, dat we de balans verliezen, we de neiging hebben om te strekken. En dat helpt niet bij het herstellen van de balans.  Het is een vicieuze cirkel welke leidt naar hortende en stotende ski afdalingen, dan naar het gevoel vloeiend de piste af te komen.

Balans.

Ontspannen en balans, dynamische balans, zijn nauw met elkaar verbonden. Want op de ski’s vind je de balans niet, door af te zetten. Eigenlijk ben je steeds fijntjes je balans aan het herstellen, als de piste en als de snelheid verandert. Natuurlijk de piste en de snelheid veranderen steeds door het spoor van elke bocht.

Kort.

In het kort, balans in het skiën is een actief werkwoord. In het moderne skiën, skiën we met onze voeten maar we balanceren met onze handen. Waar zijn mijn handen? Weg van de heupen, iets gespreid uit elkaar en licht voorwaarts. Maar nooit stijf in een speciale positie.

De handen en stokken zijn naast het lichaam tijdens het skiën, en met eenvoudige, haast onzichtbare bewegingen van de handen wordt steeds de balans gehouden. Je handen zijn net magneten. Beweeg ze zachtjes naar voren en ze trekken je heupen (lichaamszwaarte punt) naar voren. Laat je handen achter je heupen zakken en je zal merken dat je gewicht naar achteren gaat. Op de ski’s beginnen je voeten onder je door te slippen. Dus speel met je handen en vind een eigen positie om je handen te houden, en van uit deze basis positie gebruik je de handen om in balans te blijven, zoals bij koorddansen of een kind dat over een leuning loopt, gebruiken hun handen ( uit elkaar en hoog) om de balans te houden.

Hulp bij de skihouding.

Wat helpt er nog meer om een skihouding als een expert te krijgen? Wat dacht je van je voeten. Je wilt dat ze makkelijk onder je heupen (lichaamszwaarte punt) zitten, noch voor je noch achter je noch in een onnatuurlijke spreidstand. Als je voeten te ver uit elkaar zijn, kost het veel kracht en inspanning om het gewicht van de ene naar de andere ski te verplaatsen. Kleine eenvoudige bewegingen zijn de orde van de dag. Experts weten dat ze goed staan als ze een druk onder de hele lengte van de voet voelen ( in een bocht is dat natuurlijk meer op de buiten voet) waarbij het gewicht van de bal van de voet verplaatst wordt naar de hiel.
Goed staan in de skihouding.

Je zult je geheel stevig moeten voelen staan, en in staat zijn om het gewicht van de ene naar de andere voet te verplaatsen, zodat je zonder schokken in een goede balans op elke voet kan staan. Dit brengt ons naar het meest belangrijke punt van de expert skihouding, je schoen alignment. De zool van je schoen moet een juiste stabiele basis zijn voor je voet, voor je hele been, voor je gewicht, als je je door bochten beweegt. Voor haast elke skiër is het nodig hiernaar te laten kijken. Een een-uur sessie bij een gespecialiseerde getrainde skischoen-alignment specialist zal meer doen voor je houding en verbetert je skiën dan dat je in drie uur privé les zou kunnen bereiken Moderne schoen alignment is niet goedkoop maar is de beste investering die je kunt doen voor je verdere skiën. Als je niet zonder moeite op een voet, een schoen, een ski, kan staan, zal je bij elke bocht moeten knokken.

Staan als een expert is de eerste stap naar skiën als een expert.

Website met veel info.

Word een betere skier