PMTS skien

PMTS skien.

PMTS skien,

parallelskien, wil zeggen: direct leren skien met de ski’s parallel, volgens PMTS skisystems direct parallelskiën. Dat is die bewegingen leren, die we willen leren, dat scheelt veel tijd, later ergernis/teleurstellingen, is vele malen veiliger en geeft veel minder kans op (knie)blessures. Kost ook veel minder kracht.

Let hierop.

pmts skiing

Deze erkenning is de enige garantie dat er ook echt pmts skien met deze parallelskiën techniek wordt toegepast.

Portes Du Ski is de enige skischool in Ned. met deze erkenning. pmts skien let hierop.
pmts skiing

 PMTS skien.

Parallelskiën (carven) met bochten maken, kan op twee manieren uitgevoerd worden.

Door de ski’s:

                         A. gedraaid te worden.

                         B. te draaien.

Wij hebben voor A. gekozen door de ski’s gedraaid te worden. Dat is PMTS skiing.

Er wordt gebruik gemaakt van de externe krachten, zoals de zwaartekracht, wrijving, snelheid e.d. die op het lichaam inwerken en druk/kracht uitoefenen op de ski’s. Er wordt met deze druk/krachten gewerkt en niet tegen deze krachten. Hierbij staat het balans houden altijd centraal en niet het stabiel staan. Balans houden is iets wat we de hele dag van nature doen en van jongs af aan geleerd of geoefend hebben. Dat doen we zonder na te denken.

De Harald Harb/PMTS-skisystems, pmts skiing toont aan dat de ploeg-methode niet meer toegepast behoeft te worden en zelfs slecht kan zijn voor het lichaam als deze niet juist wordt uitgevoerd. De ploegtechniek kan dan ook een negatieve invloed hebben op het moderne (parallel) skiën. Pmts skiing is een methode welke voldoet aan de moderne benadering van het skiën . Niet de ski’s draaien, maar door de ski’s gedraaid worden.

Er wordt uitgegaan van de mogelijkheden en motivatie van de cursist zodat deze zich happy voelt. Hierdoor minder kans op het ontwikkelen van verkeerde bewegingen waardoor o.a. angst, blessures zouden kunnen ontstaan.

Pmts skien en de voorkeur,

Bij pmts skien geven we de voorkeur aan A. gedraaid worden.

Hier leggen we uit waarom er voor A. het door de ski’s gedraaid worden en niet voor B. de ski’s draaien, is gekozen.

Waarom de benadering van het draaien van de ski’s (traditionele methode) niet nodig is en totaal verschillende bewegingen aanleert, wordt hier duidelijk gemaakt.

Wij verklaren en onderbouwen waarom en hoe we pmts skiing en de paralleltechnieken toepassen. Het is niet voldoende om te zeggen dat er een methode gevolgd wordt, maar het hoe en het waarom. Daar gaat het om. 

Spreekt de pmts skien benadering je aan, neem dan contact op om het zo te leren of te trainen.

Wil je als de besten skiën, maak dan de bewegingen welke de beste skiërs ook maken. Dat is dit het uitgangspunt. Zij zullen alleen sneller skiën en de bewegingen verfijnder uitvoeren. Ski fundamentals  die in elke situatie kan worden toegepast met verschillende accenten.

Géén hogere skitechnieken, wel verfijnen van de vaardigheden en bewegingen. Er wordt direct uitgegaan van wat er geleerd en/of getraind wil worden en dat is parallelskiën.

Het pmts skien is een benadering, met accent gewicht verplaatsingen , afhankelijk van de situatie en daardoor overal toepasbaar. Er worden dezelfde basisbewegingen en vaardigheden toegepast, welke ook door de wereldwedstrijdtop worden toegepast.

 • Een snelle, stabiele en kracht sparende skitechniek, zowel op als buiten de piste.
 • Een perfect onderbouwde skimethode, waardoor er geen misverstanden kunnen ontstaan.
 • Geschikt voor iedereen, jong en oud.
 • Het zijn de ski’s die de bocht maken.De rol van de ski’s.
 • De voeten zijn de basis van het bewegen.Eerst de voeten trainen
 • Alle bewegingen zijn nauwkeurig en efficiënt.
 • Balans houden staat centraal. Dit wordt gedaan door simpele, subtiele en verfijnde bewegingen te maken.skihouding in balans

Wat zijn de basisbewegingen bij PMTS skien.

Primair:

foottwstDoriflexion-plantarflexion
 1. inversie/eversie van de voet. (het draaien van de voet naar binnen of naar buiten) Kleine teen.
 2. plantar/dorsaal flexie van de voet. For- after-balans ( voet omlaag of omhoog bewegen in het enkelgewricht)
 3. buigen en strekken van de benen. (enkel-,knie- en heupgewricht)

Secondair:

 1. tegen balans ( zo het vallen voorkomen)
 2. tegenactie. ( draaien van het bovenlichaam in tegengestelde richting van de ski’s)
 3. stokinzet.
 4. enz. enz. enz.

Parallelskiën

Word een betere skier

Leren skien

Wat kan er met PMTS skien?

Stilstaan, stoppen en snelheid onder controle hebben en houden.

Stoppen door een bocht te maken en dwars op de helling staan, is gecontroleerd stoppen of remmen.  Zo kan eenvoudig de snelheid onder controle gehouden worden. Ook kan er na het stoppen ontspannen op de helling worden gestaan. Met een ploegstop is dit haast onmogelijk. Via parallelbochten de snelheid onder controle houden, is zonder angst lekker ontspannen genieten en geen aanslagen op de kniegewrichten.

Portes Du Ski is in Nederland en Europa de enige gecertificeerde PMTS skischool waar pmts skien principes worden toegepast en waar alle skileraren een pmts-skilerarenrcertificaat bezitten.

Ga dan naar  Portes Du Ski met de rollerskibaan te Ridderkerk.

‘Maak optimaal gebruik van je materiaal’

Goed materiaal kan een grote bijdrage leveren aan de verbetering van je skitechniek. Naast verstand van skiën heeft Portes Du Ski ook zeer veel verstand van skimateriaal en kan je goed adviseren welke skischoenen, ski’s en stokken voor jou het beste geschikt zijn. Ook voor de perfecte afstelling van de ski en skischoen ben je bij Portes Du Ski aan het juiste adres.

‘Hard skiën en volledige controle houden

Hard skiën is niet moeilijk, de zwaartekracht heeft daar de grootste invloed op. Echter … wanneer je de pisteregels van de FIS in acht neemt behoor je ten alle tijde de controle over je ski’s te behouden. De combinatie van snelheid en volledige controle is eigenlijk alleen mogelijk wanneer je een goed geoefende skiër bent. Portes Du Ski nodigt je graag uit om jouw grenzen te komen verleggen zodat je het komende seizoen goed gecontroleerd de piste af kunt.

Direct parallelskiën vanaf les één?

Bij Portes Du Ski kan geleerd worden hoe dat gedaan zou kunnen worden.

Direct parallel leren skiën vanaf de eerste les, dat doe je bij Portes Du Ski volgens de PMTS methode van Harald Harb. Wat bij anderen niet kan , kan hier wel.

pmts skien

Optimaal presteren naar ieders kunnen, dat is waar de instructeurs van Portes Du Ski zich vol voor inzetten. Niets geforceerd maar er wordt wel verwacht dat je komt om iets te leren en hier ook echt voor wilt gaan. Samen met de instructeur het (voor jou) beste resultaat boeken als goede voorbereiding van een mooie wintersportvakantie.

pmts skien

Via een koker.

Parallel skiën vergt minder kracht en is minder belastend voor de heupen en knieën. Doordat de benen niet naar binnen staan gedraaid, behoud je de natuurlijke stand van het lichaam en wordt er minder druk uitgeoefend op de gewrichten.

Je herkent ze vast wel: de wintersporters die heel sierlijk en strak parallel van de piste komen. Het ziet er zo makkelijk uit, alsof het ze totaal geen moeite kost. Het kost ze wel degelijk enige moeite maar het is puur techniek, deze techniek kun je leren bij Portes Du Ski. Misschien ben jij volgend seizoen wel die skiër die strak parallel die bochten maakt. Maak snel een afspraak met Portes Du Ski

PMTS Skisystems

Skileraar.

PMTS gecertificeerd skileraar worden?

Hier kan ook de opleiding PMTS-skileraar gevolgd worden. Ideaal voor de onafhankelijke/zelfstandige skileraar, die zijn/haar cursisten iets anders wil aanbieden als het conventionele en de cursisten op een hoger skiniveau wil brengen. Deze opleiding wordt in overleg met de kandidaten gegeven. Belangstelling neem dan contact op.

Meer over de PMTS benadering willen weten, meld je dan aan voor een  workshop. Deze kan in onderling overleg georganiseerd worden.